HISTORIK

OM OSS/IR - Historik - ctl00_cph1_topimg_img Historik

2002

Roro Yakoub ser VM matchen mellan Brasilien och Turkiet 2002.
Matchen blir stökig och idén till PDA föds, ett hjälpmedel som underlättar för domarna på planen.

2003

Projektet inleds med marknadsstudier, research inom berörda sportsegment och enklare tekniska experiment genomförs. De första funktionerna presenteras för Svenska Fotbollsförbundet och ett samarbete inleds. 

2004

Viktiga personer inom domarkåren knyts till bolaget. De har med sin erfarenhet som FIFA domare fungerat som ”bollplank” i det första kritiska utvecklingsskedet och är det fortfarande. 

2005

En första prototyp togs fram i fyra exemplar som presenterades och testades av utvalda Svenska domare. Bolaget Spintso International AB och varumärkesskydd registreras. Svenskt patent och mönsterskydd beviljas. 

2006

Ett samarbete med Teknikdalen Företagsinkubator inleds. Bolaget deltar i och blir fyra i finalen för Venture Cup, en internationell affärsplanetävling. 

2007

Under detta år bedrivs intensiv produktutveckling. 

2008

Den andra prototypen av PDA testas i drygt 100 tävlingsmatcher både nationellt och internationellt. Ett samarbetsavtal tecknas i december med Svenska Fotbollsförbundet som innebär att Bolaget får en stark partner för fortsatt produktutveckling och lansering av produkten nationellt och internationellt. 

2009

44 utvalda Svenska domare använder SPINTSO PDA i över 1000 matcher både nationellt och internationellt. Bolaget vinner Alfred Nobels regionala SKAPA pris och blir fyra i Sverige finalen. Mönsterskydd , källkoder och varunamnet Spintso skyddas i EU och USA.

2010

Marknadsföring, utbildning och försäljning påbörjas i Sverige, bla annat genomförs Spintso ACADEMY på 40 orter. Hemsida med fokus på försäljning av domartillbehör lanseras. Skydd för det unika interfacet (5 klockor i ett ) blev beviljad i EU och USA. I oktober undertecknades första distributörsavtalet med Allzweck Sportartikel i Tyskland. 

2011

Bolaget lanserade ny mjukvara under januari, som bla innehåller en mer användarvänlig snabbmeny. Nytt treårigt samarbetsavtal tecknades med SvFF. Efter nästan ett års arbete undertecknades under  mars ett samarbetsavtal med Deuscher Fussball Bund Medien. SPINTSO watch projektet startar under april och första prototypen blir klar i juli. Den 27:e oktober är integrationen klar mellan DFB;s databas och PDA. I november levererades de första SPINTSO watches till kunder och återförsäljare. Den 15 November används SPINTSO watch i den högsta ligan i Australien; och i UEFA Champions League i två matcher: Lyon - Ajax och Bayern München - Villarreal. Distributörsavtal för Australien, Ryssland och USA. 

2012

Bolaget påbörjar sin internationalisering. Spintso watch användes i VM och EM kval samt under OS i London 2012. REFCOM® projektet startats. 

2013

Bolagets produkter används världen runt, från högsta ligorna till de lägsta divisionerna. Nya produktidéer utvecklas tillsammans med Svenska Fotbollförbundet. Antalet distributörer ökade från 19 till 28.

2014

Samarbetsavtalet med Deutsche Fussball Bund förlängdes, och det första REFCOM®-systemet levererades till SvFF. Under hösten lanserades följande produkter; Ref Watch 2S, RefWatch2X, REFCOM® och TimeLimitSpray. Bolaget ökade antalet distributörer till 33 st.

2015

Projektet PDA mjukvara till amerikansk fotboll startas. REFCOM® Pro lanseras, och den första tillverkningsserien om ca 250 enheter säljs ut på kort tid. Den underleverantör som tillverkat produkten omorganiseras, och kan året. Försäljningen av Spintsos TimeLimitSpray, frisparksspray inleds.

2016

Den första ordern om ca 100 st PDA för American football levererades. Leveransproblemen som omgärdat REFCOM® Pro löstes, och leveranserna av denna produkt återupptas. Nylanseringen av REFCOM® Pro förbereds. Försäljningen av Referee watches ökade med 35-40 procent. Bolaget öppnade kontor i Göteborg för ledning och operativ verksamhet. På kontoret i Borlänge, R&D centre, bedrivs forskning, utveckling, test, teknisk support och service.