Ted gästbloggar: YES. Yes, yes och yes.

2020-11-25
Tedde-5.jpg

YES. Yes, yes och yes. Jag nådde mitt mål för säsongen 2020 – att klara av steg 2 och ta klivet uppåt. Nästa år blir jag klassificerad att döma div. 4 & 5 herr, damer div. 1 & 2, linjen i div. 3 herrar och elitettan damer på linjen.

Inget har gått smärtfritt iår, varken för spelarna eller för oss domare. Inte för mig heller. Frustrerande säsong, som när man ändå blickar tillbaka på med ett litet leende för att det blev en säsong över huvud taget. För mig har det blivit en del milstolpar i år där jag bland annat fått döma träningsmatch div. 4 herr, tävlingsmatch div. 5 herr, elitettan damer på linjen och div. 3 herrar på linjen. Jag har armbågat mig framåt och visat framfötterna, vilket har gett resultat. Jag har fått ett gäng matcher, vilket är det viktigaste för mig som domare. Utmanande matcher, svårare matcher, bättre matcher… Sen är det helt upp till mig själv att prestera på dessa matcher framför en observatör.

Ni som läst mina tidigare blogginlägg vet att jag brukar ta upp en del situationer som uppstått i matcher. Jag har en milstolpe till att ta upp. En tråkig sådan. Jag har upplevt ett benbrott i en match för första gången som domare. Vad var det för match då? Jo det var toppstrid på sluttampen mellan två tuffa lag, premiär i div. 5 som huvuddomare för mig samt observatör från Smålands fotbollsförbund. Jag ska ta er igenom matchen lite kort.

Vi åker till match i team, jag och mina två assisterande. Jag meddelar dem att jag misstänker att det blir observatör idag och vi börjar redan där med matchgenomgång. Vi pratar spelare, möjliga scenarion, toppstriden och vad som hänt i matcher veckorna innan. Den som förlorar idag har inte chans på kval uppåt, den som vinner har chans på kval uppåt. Den matchen i div. 5 kan bara gå på ett sätt för spelarna – bokstavligen på liv eller död. En liknande match i div. 4 hade varit helt annorlunda. Men okej, vi kör genomgång och bra uppvärmning. Snackar lite skit med ledare och spelare som jag både har spelat med och emot genom åren – bra tugg!

Jag blåser igång matchen och första 2 minuterna är lugna. I minut 3 (!) får en mittback i ena laget bollen för långt framför sig och satsar 110% in i duellen som uppstår, mot bollen. Likaså gör den andra spelaren. Båda spelarna hoppar/glidtacklar sig in i duellen, som är vid min ena assisterande domare på bänksidan. Jag står i en bra position med ser inte själva smällen eftersom deras ryggar är mot mig. Min assisterande ser bra och skakar på huvudet till mig och pekar inkast. Jag är inte tillräckligt snabbt på plats men blåser av spelet direkt, men ingen åtgärd. Min första tanke är ”Shit” den här matchen är körd och det kommer att hagla ut röda och gula kort. Försvararen har ont men ställer sig upp nära mig och ramlar ihop igen samtidigt som jag hör benet knaka – ”det är av säger han”.

Min assisterande och jag behåller lugnet samtidigt som båda lagen hetsar upp sig på grund av satsningarna. Jag förklarar att vi står bra och gör bedömningen att det inte blir någon åtgärd. Rätt eller fel? Efter matchen säger observatören att utifrån alla reaktioner efter det så var det kanske korrekt. Det blev lugnt rätt snabbt. Därifrån han står så hade kanske ett gult kort till försvararen kunnat ges ut. 

Efter den situationen så sätter jag min nivå. Jag får höja mitt kroppspåk mer än vanligt, prata mer med spelarna och använda min röst både i förebyggande syfte men också i och efter dueller som uppstår. Vi håller en hög nivå genom matchen. Precis där matchen började vid uppvärmning med bra tugg mellan spelare, ledare och domare får vi även till genom hela matchen. I den 87e minuten så sparkar det ena lagets tränare ner en soptunna i avbytarbåset, lite halvt, i ren frustration mot en dåligt slagen frispark. Han är arg på sitt lag och deras prestation. De ligger under med 4–1 och matchen är slut. Jag förstår honom men blåser av och springer bort till honom. Han är fortfarande arg, märker jag. Jag säger till honom ”Jag förstår dig, så sätt dig ner i 3 minuter och ta det lugnt. Jag tänker inte visa ut dig, känslor tillhör”. Vet ni vad han säger, ”Tack för att du förstår”. Sen blir han superlugn och matchen är slut.

Observatören är nöjd med matchen och ger lite tips och tar upp situationer där jag kunde agerat annorlunda. Han ber mig släppa benbrottet för jag kunde inte förhindrat det säger han, men kunde varit snabbare på plats. Jag håller med om att vara snabbare på plats men inte att jag ska släppa den. Vad är det som gör att två spelare efter 2 minuter i en match satsar så? Vad kunde jag gjort? Den här matchen var i början av oktober och jag tänker fortfarande på den situationen. Matchen är jag supernöjd med! Betyget, tugget och matchen är en av de roligaste jag dömt. Men det där benbrottet sätter spöken i huvudet på mig.

Den här matchen och ett gäng till i år har åtminstone gjort att jag har nått mitt mål för 2020. Nu får vi börja satsa på säsongen 2021. Jag har redan satt igång med min vinterträning på riktigt, nu gäller det bara att hålla i. Vad har jag för mål nästa år då? Jag har ett (några), men jag väntar med att avslöja det lite.

OBS: Förlåt mina domarkollegor för bildvalet. Men vi är inte alltid så seriösa och att döma är roligt J

Ted gästbloggar: YES. Yes, yes och yes.