Ted gästbloggar, första steget mot min topp!

2020-06-26
Steg2_Jonkoping.jpg

Jag började döma fotboll som föreningsdomare tidigt och även som distriktsdomare, när jag bara var 16–17 år. Farsan körde mig till seniormatcher – tack för det farsan. Jag fick lite testmatcher, på den tiden, i division 5 och gjorde inte bort mig. Jag kom då också med i en spetsgrupp för domare i Kalmar… Sen kom livet ikapp mig. Tjejer, fester, jobb och att spela fotboll, samt militärtjänstgöring. Jag slutade att döma och spelade bara fotboll.


Herregud vad jag ångrar det. Fast ändå inte. Jag hade verkligen inte haft de vänner jag har idag, de jobb jag haft eller har idag, kontaktnät och en massa annat om jag inte hade spelat vidare till jag var 30 år. Men hur långt hade jag kommit om jag hade fortsatt att döma? Det får vi aldrig veta.

När jag började döma fotboll igen för två år sedan, på distriktsnivå, så hade jag ett mål. Att komma upp till hyfsad hög nivå där jag kan gå ner i tid på ”vanliga” jobbet och ta igen den pengen eller tiden på att döma. Till exempel att få en match som huvuddomare i division 2, eller liknande, vilket då blir en hel lördag borta. Att då gå ner till 80–90% på jobbet och vara ledig varje fredag. Det är ett av mina mål som fotbollsdomare. Varför inte ha ett högre mål då? Det hade jag nog haft, om jag inte slutat döma. Nu är jag 5–10 år för gammal för att satsa ordentligt högt, då får vi sätta ett realistiskt mål – tänker jag. Samt att mycket annat fortfarande kommer före. Jag dömer för att jag tycker det är kul och det är bra träning.

Nu har jag tagit första steget mot toppen, min topp. Många steg kvar. Jag är uttagen till Steg 2, som normalt är Gothia Cup. Som jag skrev i förra inlägget så var vi 18 nominerade domare i Småland och nu blev vi 8 uttagna domare som får ta klivet vidare. Den helgen vi hade i Jönköping så var det fokus på regler men framförallt fysik. Sen ett par år tillbaka så följer vi domare två ”nya” ledord; Närhet och Vinkel. För att kunna ha närhet i spelet så måste du orka springa, samtidigt som ska prata med spelare och inte flåsa. Fysiken är en otroligt viktig del av att vara domare. Fystestet för att ta klivet upp till steg 2 är 80 meter på 17 sekunder och sen går du 5 meter på 20 sekunder – det gånger 40 längder. Inga problem tänker du. Testa vettja! Jag klarade fystestet utan några större problem. Jag hade inte klarat av det utan disciplin och egen träning. De matcher jag dömer nu, alltifrån P17 allsvenskan, damer div 2 och herrar div 5 – så springer jag mellan 10 till 12 km. Och jag har mer att ge, jag känner mig stark. Så FIFA och svenska fotbollsdomarförbundet, släng er i väggen för jag är i mina bästa år som 32 åring .

Jag är glad att jag inte slutade spela fotboll när jag var 17 år. Jag är glad att jag gjorde militärtjänstgöring. Men jag är dock ännu gladare att jag börjat döma igen.

I nästa inlägg tänkte jag ta upp lite situationer som uppstått på planen iår. Både sköna, konstiga, roliga, felaktiga och korrekta beslut. Till dess, ta hand om er.

Ted gästbolggar, juni 2020