Inför fotbollssäsongen 2020 – Ny gästbloggare Ted Durdel

2020-03-06
Ted.png

Hej
Kul att få gästblogga lite hos Spintso. Ted Durdel heter jag, 31 år, och är fotbollsdomare i de lägre divisionerna och tillhör Kalmar Fotbolldomareklubb. Tanken med mina blogginlägg är att skriva lite om mina tankar om hur det är att vara domare, lite produkttester och annat smått och gott.

Min bakgrund

Jag är från lilla Nybro i Småland och har spelat fotboll större delen av mitt liv. Parallellt med detta så har jag också dömt en hel del. Föreningsdomare i många år och sen tog jag klivet över till distriktsdomare i ganska tidig ålder, vid 17 års ålder. Efter 2 år som distriktsdomare så hade jag möjligheten att avancera uppåt, men åkte då in i lumpen och valde efter det året att bara spela fotboll igen, i division 4. Både bra och dåligt. Jag hade inte haft den förståelsen för spelare och ledare eller min spelförståelse om jag slutat spela fotboll tidigare. Efter 25 år som fotbollsspelare så hann livet ikapp mig med barn, hus och jobb. Otroligt svårt och jobbigt beslut, men jag valde då att lägga skorna på hyllan. Skorna kom dock fram i ett annat ändamål igen. Mina älskade Puma King! Det där med att döma var ju ganska kul ändå. Bra träning, man är kvar i tugget med spelare och ledare och man tillhör en förening. Jag lägger dock upp min tid lite som jag vill och kan träna när det passar mig eller min familj. Nu har jag dömt som distriktsdomare i två år och går in på mitt tredje år. Tyvärr får man börja om från scratch men jag har fått en hel del testmatcher som huvuddomare med assisterande och blickar uppåt och framåt.

Säsongen 2020

Nu har träningsmatcherna dragit igång och jag har redan hunnit med tre stycken. Man är lite ringrostig, precis som spelarna och bra med träningsmatcher för att slipa på detaljer. Bara en sådan sak som att plocka fram väskan från källaren och se till att allt är med, tog längre tid än vanligt. Jag kom ihåg min första match förra året i slutet av januari med blåst, minusgrader och snö. Årets premiär blev i shorts och plusgrader. Vi har många lag runt omkring Kalmar som har kört på naturgräs sedan i januari dessutom. Bra och roliga förutsättningar för alla. Min säsong 2020 då? Jag siktar uppåt som sagt och hoppas på nästa stegutbildning som då blir Gothia. Annars vill jag utvecklas på många plan och slipa på detaljer. Jag vill ha ett ännu bättre tugg med spelare och ledare både innan match, under match och efter match – allt för att förebygga situationer och onödiga kort. Rörelsemönstret är väl alltid en av de viktigaste punkterna som huvuddomare. På bilden ser ni min match förra helgen med mitt rörelsemönster i en P19 match. Förkyld och inte optimala förutsättningar. Man kan dock se tydligt att jag måste ut mer i min diagonal, där lite av mitt fokus ligger detta år. Att förbättra detaljerna, men framförallt ha kul när jag dömer är viktigast för mig.

 Ni kommer kunna läsa mer från min under året med både tankar kring matcher, lite regler men även något test av någon produkt såklart.

 //Ted Durdel

Inför fotbollssäsongen 2020 – Ny gästbloggare Ted Durdel