Gästbloggare Ted Durdel om våren 2020

2020-05-19
ted våren2020.jpg

Hej igen.

Konstig värld vi lever i ibland och vem kunde förutspå att allt, ändå ner till våra lokala fotbollsserier skulle påverkas på detta sätt? Ingen tror jag. Inte ens mitt nya fan Mr. Tegnell. Han glider varje dag in med lite morgonfrilla, jeans och uppknäppt pikéskjorta. Hade han lyckats att nå fram på samma sätt om han stått i kostym och slips? Det tror inte jag. Det här leder in oss till en viktig sak för oss som domare också – stil och profil, men framförallt hur viktigt det är att vara dig själv, där man är trygg i sin roll. Försök inte vara något du inte är.

Att få en bra dialog med ledare och spelare funkar inte, för mig åtminstone, om jag låter mina gula eller röda kort tala för mig, för det är inte jag. Visst kommer det alltid enstaka situationer där korten är det enda som kan och ska tala. Så kommer det nog alltid att vara. Min inställning och ett delmål inför varje match är dock att en bra relation och dialog med spelare och ledare gör att jag slipper visa kort, förebygga. Att vi förebygger onödiga reaktioner och situationer, genom hur vi agerar innan, under och efter match. Där är en viktig roll att visa dig mänsklig också, kunna prata med ledare, kunna vara dig själv fast samtidigt i en roll som domare.

Trots inställda matcher och ingen vårsäsong alls så har jag och några domare fått döma lite matcher. Viss ungdomsfotboll får ju bedrivas och matcher för de som är födda -02 eller senare har fått okej. Vi är totalt 18 nominerade domare från Småland som skulle fått chansen mot steg 2 och Gothia cup. Gothia cup är inställd och domarkommittén i Småland har löst en ”lokal” steg 2 till oss domare i Småland – Kul! Bara att hålla tummarna för att utvecklingen går åt rätt håll så att den här lösningen av steg 2 blir av (sen kan ni hålla tummarna att jag blir uttagen också). Med andra ord så får vi ett par enstaka matcher för oss domare.

Förra helgen hade jag en match som huvuddomare, P18 träningsmatch med assisterande domare. Bra dialog och bra match, både innan under och efter. Vi hade en intressant situation i matchen där en spelare skjuter från distans och försvararen försöker täcka skottet och touchar bollen. Bollen går vidare till en anfallande spelare i offsideposition. Vilket då inte blir offside. Min assisterande domare vinkar för offside, helt korrekt, omöjligt för honom att se att försvararen rör bollen. Jag vinkar ner honom och visar tydligt och säger högt ”spela, spela”. Det blir hörna och jag visar hörna. Kapten kommer emot mig och jag säger enkelt att det inte är offside enligt nya reglerna och att jag kan förklara senare. Jag märker att en del spelare och ledare inte förstår beslutet och jag väljer då, några minuter senare, när jag blåser för halvlek att prata och förklara för kaptenen i laget som får bli budbärare vidare till sitt lag. Han förstår och förklarar för övriga. Bara där blev det lugnare och bättre när deras ”ledargestalt” fick förklara på rätt sätt. Sen frågade jag ledarna i förbifarten och de sa ”Tack och tydligt gjort”. Löste sig bra, utan massa onödigt tjafs. Och vet du vad, det blev noll kort under matchen trots tufft – men schyst spel!

 

 

Gästbloggare Ted Durdel om våren 2020